top of page

Handhavande

Nedan följer en egen guide från hvactool.se för att utföra en bra flare och dorning med SpinTools verktyg.

För att kunna utföra ett välgjort arbete med verktygen bör man ha i åtanke ett par saker som följer.

Vi på hvactool.se har under en tid evaluerat produkten och dess egenskaper. Då vi har tagit in produkten så har vi varit väldigt nöjda med resultatet.

Det första du bör ha är en borrmaskin med minst 1800rpm. Till vardags innehar de flesta tekniker en i sin verktygsarsenal.

Sedan är det bara att börja. Som ni nu redan vet skall man helt enkelt bara trycka in SpinTool i änden på kopparröret och låta verktyget göra sitt. SpinTool fungerar genom att man med friktion arbetar upp temperaturen på kopparn. Så det är viktigt att man håller kvar verktyget i kopparröret i ca 5-10 sekunder.

 

Vi rekommenderar en längre tid i röret då kopparen blir varmare och en bättre flare skapas. (kommer senare i texten)

Väl utfört en flare eller dorning. Så kan ni kontrollera resultatet. Dorningen är färdig redan nu, men flaren har ett par steg kvar.

Vi hittade den smidiga lösningen att man alltid skall smörja/olja flaremuttern, då undviker man att kopparröret vandrar med, de flesta tekniker gör det redan idag.

Väl smörjt nippeln så är det bara att gänga emot. Det som sker nu är att den 35 gradiga flaren pressas ut till en 45 gradig, var ej orolig om den tar emot. Motivet till en längre tid i röret är på grund utav tidigare steg, underlätta pressningen. Väl åtdragen så bör du kontrollera status på flaren genom att lossa och se hur kopparn ligger mot flaren. Nöjd som du lär bli så är det bara att skruva på igen och köra!

Sammanfattning:

  • Skruvdragare på minst 1800 rpm

  • Arbeta röret med Flare eller Dornverktyg i minst 5-10 sekunder

  • Smörja flare mutter

  • Dra åt sedan lossa för kontroll

 

Det behövs inte mer än det. Slipp allt pill och mek som de gamla verktygen orsakade.

bottom of page